Ett förråd kan verkligen underlätta för att kunna få plats för sina saker, men också för att lättare kunna organisera hus och garage. Det finns dock mycket att tänka på innan du bygger ett förråd, för att få en byggnad för både nuet och framtiden. Det kan vara klokt att testa olika ideér på papper – både förrådets läge, men också dess utformning för att få en funktionell byggnad.
Ett förråd – flera användningsområden
Ett förråd kan ha flera användningsområden och det kan vara klokt att tänka långsiktigt när du planerar och bygger. Förutom att ett förråd kan användas för att ställa undan trädgårdsmöbler, redskap och andra större föremål, kan det också vara en del av en gäststuga eller dass. Om du främst behöver ett utehus att ställa undan gräsklipparen och utebordet i, kan du i framtiden vilja ha en gäststuga eller ett tonårsrum på tomten. Du får bygga en friggebod på 15 m2 utan bygglov. Om du från början endast önskat ett förråd på 6-8 m2, men samtidigt har plats på tomten för en större byggnad, bör du i alla fall tänka tanken, och även testrita, för ett större förråd. Det är både enklare och billigare att bygga 15 m2 på en gång, än att behöva bygga ut en byggnad.
Organisera från början
Redan på planeringsstadiet bör du tänka igenom hur det ska se ut inne i förrådet. Det är lätt hänt att bygga ett förråd och bara ställa in sakerna. Det fungerar kanske första tiden, men ju fler saker som ska in, desto svårare och stökigare blir det. Att redan från början bygga tämligen djupa hyllor längst med en eller flera väggar kommer skapa ordning och reda, men också göra det möjligt att ställa in fler saker. Tänk också på att inte bygga hyllor allra längst ned runt om hela förrådet – då kommer du att få mindre golvyta att använda.
Genom att tänka och planera i förväg kan du få ett funktionellt förråd för många år framåt.